Gemeenschap van goederen
Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Heeft u een koophuis, heeft u schulden? Hoe moet dit verdeeld worden?
Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan betekent dat dat alle spullen gemeenschappelijk zijn. Als u en uw partner gaan scheiden dan moeten alle bezittingen eerlijk worden verdeeld (50/50 dus). Schakel altijd een deskundige in voor advies over de verdeling zodat er achteraf geen problemen ontstaan met uw ex-partner of bijvoorbeeld de belastingdienst. Bent u niet in gemeenschap van goederen getrouwd, ga dan naar de pagina over huwelijkse voorwaarden.
Verdeling huis bij huwelijkse voorwaarden
Als u een koopwoning heeft en u gaat scheiden dan moet de waarde van de woning eerlijk verdeeld worden. Als eerste moet vastgesteld worden of de woning een overwaarde heeft of een onderwaarde. Met andere woorden: is de hypotheekschuld hoger of lager dan de waarde van de woning? Hier gaan we er even vanuit dat de woning meer waarde heeft dan de hypotheek.
Een van beide partners koopt de woning
Het kan zijn dat één van de partners de woning koopt (en de hypotheekschuld op zich neemt). Deze partner moet dan de helft van de overwaarde betalen aan de andere partner. Het is belangrijk om hierover goed te overleggen met een juridisch en financieel deskundige.
Een ander koopt de woning
Als iemand anders de woning koopt, dan zal van de opbrengst eerst de hypotheek worden voldaan. Wat er dan overblijft aan geld wordt 50/50 verdeeld tussen u en uw ex-partner. U heeft allebei recht op evenveel geld.
Verdeling schulden bij gemeenschap van goederen
Ook voor de schulden geldt dat deze 50/50 verdeeld moeten worden tussen beide partners. Daarbij maakt het niet uit of u de schulden samen bent aangegaan of alleen. Volgens de wet is de schuld van u allebei. U kunt allebei een eigen lening afsluiten en dan de gezamenlijke schulden inlossen, maar het is ook mogelijk om de schulden aan te houden. Uw advocaat kan hier meer informatie over geven.
Verdeling inboedel bij gemeenschap van goederen
Als het overleg met uw partner nog goed is dan wordt de inboedel (meubels, potten en pannen) vaak in onderling overleg verdeeld en bepalen partijen zelf wat ze eerlijk vinden. De verdeling vindt dan vaak “met gesloten beurs” plaats. Dit is voor de rechter voldoende. Als u er niet samen uitkomt dan moet alle inboedel op een lijst worden gezet met de waarde daarbij. De inboedel moet uiteindelijk gelijk verdeeld worden en de rechter zal hier dan naar kijken. Het is echter verstandiger om dit zelf op te lossen, anders krijgt u straks misschien spullen toegewezen die u eigenlijk niet wilt.
Verdeling verzekeringen bij gemeenschap van goederen
De meeste verzekeringen worden opgezegd of op naam van één van beiden gezet. Dit is vaak met verzekeringen die geen waarde hebben zoals de autoverzekering of de inboedelverzekering. Een levensverzekering of een beleggingsverzekering heeft meestal wel een waarde. Deze waarde moet gelijk verdeeld worden. De verzekeringspolis kan dan worden toegedeeld aan degene die de ander daarvoor (50%) moet compenseren of de verzekering wordt beëindigd met 50/50 verdeling van de waarde.
Wees praktisch
Als de verdeling van de bezittingen het enige is dat de afronding van de scheiding tegenhoudt kunt u overwegen om toch alvast de scheiding uit te laten spreken en daarna een verdelingsprocedure te starten. Dan is in ieder geval de scheiding erdoor. Uw advocaat kan u meer over deze mogelijkheid vertellen.
Vraag advies!
Het is soms niet gemakkelijk om de gemeenschappelijke bezittingen te verdelen. U weet misschien niet wat de bezittingen waard zijn of wat uw ex-partner wil hebben. Ga niet eindeloos in debat met uw ex-partner, de scheiding wordt er alleen maar ingewikkelder door en zal langer duren. Laat u bijstaan door een advocaat die u kan adviseren en de zaken goed voor u kan regelen.