Heeft u een huisdier? En heeft u al bedacht wie het huisdier meeneemt?

In bijna 40 procent van alle huishoudens in Nederland is een kat of hond aanwezig. Voor veel mensen vervult hun hond of kat een rol als een volwaardig gezinslid. Het is dan ook best logisch dat u geen afscheid van uw huisdier wilt nemen na de scheiding.

Huisdier is een zaak

Juridisch gezien is een huisdier een ‘zaak’. Het klinkt misschien niet erg vriendelijk, maar hiermee wordt bedoeld dat huisdieren door de wet worden gekwalificeerd als objecten. Een huisdier krijgt dezelfde positie als het bankstel of een stereo, ook al is het een levend wezen. Een huisdier heeft dus ook geen eigen wil en heeft ook geen ‘stem’ die geuit mag worden tijdens de scheiding.

Huisdieren ‘verdelen’

Net zoals u al uw gezamenlijke bezittingen moet gaan verdelen bij de scheiding, moet u ook de huisdieren gaan verdelen. Op het moment dat u de hond of kat wilt zult u de ander moeten compenseren voor de waarde. Zeker als de hond of kat een stamboom heeft en dus geld waard is.

Omgangsregeling met uw huisdier

Wel is het zo dat u een omgangsregeling met uw huisdier kunt bepalen als u het daarover eens bent met uw partner. Dan neemt u als onderdeel in het convenant de omgangsregeling met het huisdier op. Een convenant is een document waarin u alle afspraken vastlegt en wat u uiteindelijk via uw advocaat inlevert bij de rechter.